Jolanda Vos

Fixer, adviseur, verbinder en krentenbol-expert: dit is Jolanda!

Onze communicatieadviseur Jolanda Vos steekt graag de handjes uit de mouwen. Deze vrolijke fixer uit oerpolder-dorp Bant heeft niet alleen strategisch inzicht, maar is ook een ultieme verbinder. Haar gereedschapskist? Een verzameling van véél energie, creativiteit, een heldere mening én haar talent om een verhaal met impact neer te zetten. Oja, en een beetje bakkersgist, om kleine ideeën te laten rijzen tot iets groots.

‘Ik groeide op in een ondernemersgezin in de Noordoostpolder, vertelt Jolanda. Mijn ouders hadden een bakkerij waar ik van jongs af aan al bij betrokken was. Zodra ik kon lopen, was ik al in de winkel te vinden. Ik hielp mijn moeder met verkopen, pakte broodjes en mocht zelfs de gebakjes uit de vitrine halen. Tijdens de feestdagen stond ik samen met mijn twee broers in de bakkerij brood te snijden om 5 uur ’s ochtends. Dat gevoel van samenwerken, van iets creëren met je familie, dat teamwork, dat zit echt in me. Het heeft me geleerd wat hard werken is en hoe belangrijk het is om dingen samen te doen en af te maken. Dat neem ik nog steeds mee, in alles wat ik doe.’

Invloedrijke buurvrouw

Toch koos Jolanda uiteindelijk niet voor een carrière tussen de krentenbollen. ‘Na de middelbare school wist ik echt niet wat ik wilde doen. Ik zat vast, kon geen keuze maken! Toen zei mijn buurvrouw op een dag tegen me: “Jolanda, je bent creatief en hebt altijd je woordje klaar. Waarom kijk je niet eens naar een opleiding in communicatie?” Dat advies zette me aan het denken. Het bleek precies wat ik nodig had. Ik bezocht de open dag van de opleiding Communicatie en dat opende een wereld waar ik me direct thuis voelde.’

Eén van hen

‘Samenwerken, plannen bedenken en losse eindjes verbinden, dat is wat ik graag doe,’ vertelt Jolanda over haar werk als communicatieadviseur bij Flow Media. ‘Ook ben ik er goed in geworden om me helemaal in te leven in de opdrachtgever. Ik vind het ontzettend belangrijk om me te gedragen alsof ik één van hen ben: om hun taal te spreken en snel tot de kern te komen. Dat betekent dat ik altijd probeer te voelen en te begrijpen wat de opdrachtgever echt nodig heeft, wat hun missie is en wie ze willen bereiken. Op die manier lukt het altijd om samen iets tofs neer te zetten.’

Participatie? No problem

Jolanda’s ervaring in de wereld van gemeentes en woningcorporaties heeft haar perfect voorbereid op de uitdagingen die de Omgevingswet met zich meebrengt. ‘Het vraagt van overheidsorganisaties om echt te luisteren naar inwoners en met hen samen te werken,’ zegt Jolanda. ‘Ik duik graag in de uitdagingen die de Omgevingswet en participatie met zich meebrengen, bijvoorbeeld voor gemeenten. Ik zorg ervoor dat we niet alleen informatie zenden, maar echt een dialoog opbouwen tussen de gemeente en haar inwoners. Het is mijn doel om complexe zaken eenvoudig en toegankelijk te maken, zodat iedereen zich betrokken voelt en kan bijdragen.’

Zelf een brug slaan?

Heb je hulp nodig om de brug te slaan naar inwoners, patiënten, klanten of ouders? Jolanda helpt jouw organisatie om betekenisvol in gesprek te komen met jouw doelgroep. Zo zorgen we samen voor een omgeving die iedereen dient en waar verschillende stemmen gehoord worden.