Jeukwoorden

Nietszeggende woorden

Schrijf begrijpelijke taal

Het is een enorme uitdaging om het zo aan te vliegen dat we al co-creërend een bilaatje realiseren. Wij krijgen dus jeuk van deze woorden. Waarom? Omdat het lege hulzen zijn. Maak het niet moeilijker dan het is. Schrijf in duidelijke taal.

Waarom? Omdat jeukwoorden onnodig zijn. Met geschreven of gesproken teksten die bol staan van dit soort holle hipheid bereik je niks. Wat je wilt overbrengen komt niet over. Omdat mensen je niet begrijpen, of zich zo ergeren dat ze niet meer luisteren.

Hoe vertel ik het mijn collega’s?

Wil je je collega’s op een positieve manier wijzen op hun ingewikkelde taalgebruik? Of wil je toegankelijk schrijven en het skippen van jeukwoorden onder de aandacht brengen bij anderen? Dan hebben we goed nieuws!

Speciaal voor jou maakten we 5 kaartjes om met een knipoog het gesprek hierover aan te gaan. Stuur ze door via Whatsapp of mail ze door naar wie het goed kan gebruiken.

Je kan ze via de knop alle vijf downloaden of klik op een van de plaatjes hieronder en bewaar ze op op je computer of telefoon.

DC8B2017

Voorkom jeukwoorden

B1 tekstcheck

We kunnen ook een B1 tekstcheck voor je uitvoeren. We beoordelen dan welk taalniveau jouw tekst heeft en welke aanpassingen je kunt doen om er een B1 tekst van te maken. Handig voor organisaties die graag willen dat begrijpelijk schrijven tussen de oren van medewerkers komt… en willen leren van de verbeterpunten die wij aandragen.

Het belang van begrijpelijke teksten

Onduidelijke en ingewikkelde teksten zorgen voor verwarring. Klanten haken af en blijven met vragen zitten. Inwoners begrijpen de boodschap niet en patiënten snappen geen snars van de bijsluiter. Een gemiste kans. Door begrijpelijke teksten (B1) te schrijven, zorg je ervoor dat je boodschap aankomt en dat je lezer blijft hangen.

Begrijpelijke taal is niet kinderachtig, wél effectief.