Begrijpelijke
teksten

Begrijpelijke teksten: B1

Teksten voor iedereen

Sterke verhalen zijn begrijpelijk. Wij kunnen je helpen bij het (her)schrijven van jouw teksten in eenvoudig Nederlands, oftewel B1. Wil je zelf aan de slag? Vraag dan een B1 tekstcheck aan.

Taalniveau B1 is niet alleen voor mensen met een lager opleidingsniveau. Ook hoger opgeleiden lezen liever teksten op taalniveau B1 dan op taalniveau C1. Lees je een artikel, verordening, plan van aanpak of een brochure? Dan zit je niet te wachten op lange teksten vol jargon en ingewikkelde tangconstructies. Toch?!

Bij B1 schrijven gaat het niet alleen maar om eenvoudige woorden. Het gaat ook om de structuur van de tekst. Wij helpen je hierbij. Wij nemen jouw tekst kritisch onder de loep en herschrijven hem in B1. Met als uiteindelijke doel dat de lezers blijven hangen en dat de boodschap aankomt.

20240606_Flow_Media_Web-Sjors_Evers-7

B1 tekstcheck

We kunnen ook een B1 tekstcheck voor je uitvoeren. We beoordelen dan welk taalniveau jouw tekst heeft en welke aanpassingen je kunt doen om er een B1 tekst van te maken. Handig voor organisaties die graag willen dat begrijpelijk schrijven tussen de oren van medewerkers komt… en willen leren van de verbeterpunten die wij aandragen.

Het belang van begrijpelijke teksten

Onduidelijke en ingewikkelde teksten zorgen voor verwarring. Klanten haken af en blijven met vragen zitten. Inwoners begrijpen de boodschap niet en patiënten snappen geen snars van de bijsluiter. Een gemiste kans. Door begrijpelijke teksten (B1) te schrijven, zorg je ervoor dat je boodschap aankomt en dat je lezer blijft hangen.

Begrijpelijke taal is niet kinderachtig, wél effectief.

Een begrijpelijke tekst bestaat uit