Marleen Janssen

Moeilijk doen met Marleen

Marleen Janssen - Flow Media

Ambtenaren, notarissen en advocaten zijn er gek op: moeilijke woorden en lange zinnen. Dat komt omdat ze graag zo compleet mogelijk zijn in hun communicatie. Heel fijn voor vakgenoten en collega’s. Maar andere lezers haken gegarandeerd af. Wij helpen organisaties om een moeilijk verhaal toegankelijk te maken voor een breed publiek. En als het écht ingewikkeld wordt, halen we Marleen erbij.

Zoals toen de Vereniging Van Nederlandse Gemeenten (VNG) hulp vroeg bij het herschrijven van de door hen samengestelde, zeer complete voorbeeldteksten. Op een toegankelijke manier, zodat gewone mensen begrijpen wat er staat. Bedoeld om naar álle Nederlandse gemeenten te versturen ter voorbereiding op de omvangrijke Omgevingswet, die dit jaar (eindelijk) inging. De onderwerpen? Voornamelijk de aanvraag van vergunningen. Van bomen kappen tot het organiseren van een bierfeest op het dorpsplein.

Een omvangrijke klus zoals deze begint altijd met een intake bij Corinne op kantoor. Digitaal via beeldbellen deze keer, want Lelystad – Den Haag is nogal een afstand. Marleen zegt nooit veel tijdens intakes. Ze luistert. Krabbelt af en toe iets onleesbaars op een schrift met koffievlekken. Haalt een wenkbrauw op of knikt zonder te zeggen waarom. Na 30 minuten stelt ze eindelijk een vraag. ‘Wie gaat dit lezen?’

Wie gaat dit lezen?

Wat voor vragen heeft diegene? Wat zoekt hij? Welke informatie boeit hem, en welke totaal niet? Heeft de doelgroep een probleem? En welk probleem moet opgelost worden met deze tekst? Toegankelijk schrijven gaat om het inleven in je doelgroep. Schrijven volgens de richtlijnen van B1 kan daarbij helpen, zonder dat je de tekst volledig platslaat.

De VNG-aanpak van Marleen?

  1. Koffie!
  2. De tekst zin voor zin ontleden
  3. Voorbeelden bedenken
  4. Een B1 woord voor “fysieke leefomgeving”? Uitzoeken hoe een WKO werkt? Dat vragen we aan ChatGPT.
  5. Schrijven
  6. Schrappen
  7. Correcties verwerken
  8. Een collega met een frisse blik de tekst laten checken
  9. En dóór…
  10. Het bericht is klaar om te worden gelezen!

 

We passen deze magie niet alleen toe voor de Vereniging Van Nederlandse Gemeenten. Ook de provincie en gemeentes weten ons te vinden. Denk aan het herschrijven van een publieksvriendelijke versie van een coalitieakkoord of het verduidelijken van een projectplan dat essentieel is voor succesvolle subsidieaanvragen. Ons werk zorgt ervoor dat belangrijke documenten niet alleen door de experts worden begrepen, maar ook door de mensen voor wie ze uiteindelijk bedoeld zijn.

Nuttig en leuk

Dat schaven, versimpelen, checken en afstemmen is nuttig, maar ook leuk om te doen. Door

teksten te ontleden en te herschrijven, duik je in de kern van complexe onderwerpen. Stukje bij beetje, tot je ze volledig begrijpt. Het is alsof je een enorme legpuzzel oplost waarbij elk stukje kennis een stukje dichter bij het volledige plaatje brengt. Dit proces van leren en begrijpen geeft een ongekende voldoening. Het is alsof je een persoonlijke masterclass krijgt in onderwerpen variërend van nieuwe wetten, de energietransitie, de ambities van de (lokale en landelijke) politiek, tot de werking van bijvoorbeeld een WKO-systeem.

Kortom; je hebt altijd wat slims te vertellen op verjaardagen.  En wie weet, misschien is de volgende keer dat je Marleen stralend door een groot word-bestand ziet ploegen, heeft ze net geleerd hoe ze haar eigen bierfeest kan organiseren, met of zonder vergunning.

Lees hier meer over toegankelijk schrijven!

IMG_7583
Social Media outsourceN

Ook een professionele uitstraling op social media? Wij regelen dit voor veel klanten.

 De tekstschrijvers en vormgevers van Flow Media helpen je graag verder! Lees er hier alles over.