Grafische vormgeving

2022 wordt fantastisch!

2021 is nog niet achter de rug of alle regels van het grafisch vormgeven worden al over de boeg gegooid. Alles kan en mag in 2022 en het wordt fantastisch! We delen de nieuwste trends graag met je. Laten we samen genieten van de creativiteit.

2D en 3D smelten samen

Ga je voor 2D of 3D? Goed nieuws: kiezen hoeft niet meer. Mixen & matchen maar. Doe vooral wat goed voelt. Speel met vormen die diepte hebben en platte illustraties. Het resultaat? Het beste uit twee werelden in je illustraties, animaties, webdesign en typografie. Het is op dit moment het meest populair in apps.

Lettertypes met een twist

Deze trend zorgt ervoor dat lettertypes er niet meer ‘standaard’ uitzien. Het volgt bijna de Riso print-filosofie; prachtig imperfect. Wat is de ‘twist’ precies? Iets wat de normale gang van zaken doorbreekt. Het kan zijn dat er een letter op de kop staat, groter of kleiner is dan de rest, een ander font of gewoon compleet verdwenen. Hiermee kun je een verborgen bericht duidelijk maken of ergens anders de nadruk op leggen.

Glas en kristal

Vorig jaar was goud hot, dit jaar zijn glas en kristal het helemaal. We gaan meer transparante ontwerpen zien waarbij 3D en superrealisme terugkomen. Dat ziet er toch best gelikt uit, al zeg ik het zelf?

Snoep kleurtjes

Opvallen met een ontwerp is tegenwoordig net zo belangrijk als de boodschap zelf. Als je niet gelijk wordt gegrepen door een ontwerp, lees je de tekst ook niet. Wat is dan de beste manier om op te vallen? Juist! Felle snoep kleuren. Getalenteerde ontwerpers die de kleurentheorie kennen hebben al toffe dingen ontworpen. Wij houden al niet van pastel, dus wij zijn al fan van dee trend.

Hieronder zie je hoe de snoepkleurtjes samenkomen in een goed gebalanceerd grafisch ontwerp. Het trekt je aandacht op een goede manier, een beetje psychedelisch maar wel iets waarvan je onder de indruk bent.

Riso print-stijl

De Riso print- stijl is helemaal terug van weggeweest. Oorspronkelijk bedacht voor kopiëren op kantoor. Kunstenaars omarmden vervolgens deze stijl. Gelukkig maar, want je kunt er prachtige abstracte posters mee maken. De levendige kleuren zijn gewoon niet te negeren. De prints zijn niet vaak helemaal perfect. Perfect imperfect dus.

Art deco

Samen met de levendige kleuren, psychedelische designs en wilde combinaties is er ook een trend die zich keurig aan de regeltjes houdt. En netjes binnen de lijntjes blijft. We hebben het over art deco, met klasse en gestroomlijnde lijnen. De filosofie hierachter is innovatie, modernisatie en star vooruitkijken. Met alles dat is gebeurd de afgelopen jaren is het niet gek dat deze trend is teruggekomen. Het makkelijkst te herkennen aan de symmetrische vormen, geometrie en simpele ontwerpen. Denk aan ‘The Great Gatsby’. Uit deze tijd komt deze trend voort.

Papier

Nog een traditionele kunst die weer terug is van weggeweest: uitgesneden papier. Door de geschiedenis heen vind je uitgeknipt papier in elke cultuur als een vorm van kunst. Ze hebben allemaal één ding gemeen: elk ontwerp is van één enkel stuk papier in tegenstelling tot collages. Wanneer het op grafisch ontwerp uitkomt gebruiken we natuurlijk beide stijlen om een mooi ontwerp te krijgen.

Dit blog is geïnspireerd op dit Engelse artikel op Graphicmama.

IMG_7583
Leer interviewen

Wil je ook ijzersterk (leren) interviewen en kun je nog wel wat tips gebruiken?

 De tekstschrijvers van Flow Media helpen je graag verder!