5 tips!

Zo hou je ijzersterke interviews

Een goed verhaal begint met een ijzersterk interview. Of dat nu voor je website, nieuwsbrief of voor intranet is. Hoe je dat doet? Wij geven je 5 handige tips!

Tip 1: Highlights

Wat wil je lezer weten? Wie is je lezer eigenlijk? Je collega’s of klanten? Maak voor je doelgroep heel duidelijk waarom dit onderwerp belangrijk is. Bepaal dus vooraf goed de invalshoek van je verhaal. Het geef jou ook houvast tijdens het interview. Schrijf vervolgens een paar highlights op. Om je aandacht bij het gesprek te houden. En vooral: goed te luisteren.

Tip 2: LSD

Luisteren is belangrijker dan praten. Maar toegegeven: soms ook best lastig. Maak dan gebruik van de slimme gesprekstechniek LSD. Nee, we hebben het niet over drugs;-) LSD staat in dit geval voor luisteren, samenvatten en doorvragen. Stel je gesprekspartner eerst op zijn gemak en vuur niet gelijk je vragen af. Klets even over koetjes en kalfjes en leid dan het interview in. Vat af en toe samen om te checken of je het goed hebt begrepen. Vraag door als iets niet duidelijk is.

Tip 3: Open vragen

Kijk tijdens het interview gerust even naar je lijstje. Zo houd je de controle op het gesprek en dwaal je niet af. Stel vervolgens open vragen. Die nodigen uit tot nadenken, tot creativiteit en zorgen vaak voor verrassende wendingen tijdens een interview. Wedden dat je antwoorden krijgt die je vooraf niet had kunnen bedenken? Dat zijn de pareltjes voor in je verhaal!

Tip 4: Stiltes? Omarm ze!

Stiltes vinden we vaak ongemakkelijk, maar voor je interview komen ze juist goed van pas. Laat dus gerust een stilte vallen. Dat geeft de ander tijd om zijn gedachten te ordenen en tot nieuwe inzichten te komen. Ook fijn: jij kan je pen even neerleggen.

Tip 5: Neem je interview op

Heb je een interview over een ingewikkeld onderwerp? Of heb je er veel achter elkaar? Overweeg dan om je interview op te nemen met de dictafoon of voice recorder van je smartphone. Zo kun je je volledig focussen op het gesprek. Het is wel handig om mee te schrijven. Zo heb je gelijk de kern van je verhaal te pakken. Vervolgens luister je heel specifiek bepaalde stukjes terug. Om het verhaal net even scherper neer te zetten of een citaat zo volledig mogelijk weer te geven. Je verhaal wordt er sterker van. En dat is wat je wil: sterke verhalen!

IMG_7583
Leer interviewen

Wil je ook ijzersterk (leren) interviewen en kun je nog wel wat tips gebruiken?

 De tekstschrijvers van Flow Media helpen je graag verder!