Jeukwoorden

Noem het beestje alsjeblieft bij zijn naam

Realiseren. Het meest inhoudsloze en nutteloze werkwoord in de Nederlandse taal, naar onze onbescheiden mening. ‘Wij hebben deze speeltuin gerealiseerd’. NEE! Je hebt de speeltuin gebouwd, neergezet, gemaakt: er is ALTIJD een béter alternatief voor het woord ‘realiseren’.

Op Facebook vroegen we onze volgers naar de woorden die hun nekharen overeind doen staan. Dat hebben we geweten! Er kwamen meer dan 80 reacties. 

Een bloemlezing: ‘in je kracht staan’, ‘bilaatje’, ‘stakeholders’, ‘aanvliegen’, ‘een stukje [waardering, bijvoorbeeld], ‘borgen’, ‘ombuigen’ en natuurlijk het buitengewoon irritante eufemisme ‘uitdaging’.

Eén iemand wist zelfs een hele jeukZIN te noemen: ‘Daadwerkelijk een stukje verbinding naar de mensen toe. Ik zou oprecht graag zien dat we dat concept binnen afzienbare tijd zouden realiseren, om de huidige impasse om te buigen.’

Ergeren aan kantoorjargon

Conclusie: er zijn nogal wat jeukwoorden, die vaker wel dan niet in de categorie kantoorjargon vallen. Mensen ergeren zich rot aan dat jargon. Japke-d. Bouma schreef er zelfs meerdere boeken over, waarin ze zich heerlijk ergert aan ‘het woud van jeukwoorden op kantoor’.

Elke tekstschrijver die houdt van haar vak, vermijdt deze nikszeggende, onnodige ingewikkelde woorden. Omdat ze nikszeggend en onnodig zijn. Met geschreven of gesproken teksten die bol staan van dit soort holle hipheid bereik je dan ook he-le-maal niks. Wat je wilt overbrengen komt niet over. Omdat mensen je niet begrijpen, of zich zo ergeren dat ze niet meer luisteren.

Gewoon niet doen

Dus gebruik geen onnodig moeilijke woorden. Noem een bila toch gewoon een gesprek. Engelse termen? Niet zo interessant doen. Stakeholders zijn gewoon betrokkenen, of belanghebbenden. En wees eerlijk, noem het beestje bij zijn naam: die zogenaamde ‘uitdaging’ is gewoon een probleem, waarvoor je een oplossing moet zoeken. Niet iets dat je met een stukje creativiteit kunt omdenken naar een manier om de belangen van de stakeholders te borgen, zodat je als bedrijf weer in je kracht staat. Ok? Toppie!

Overzicht van ingezonden jeukwoorden
Jeukwoord Alternatief
Uitdaging Probleem. Noem het beestje bij zijn naam.
Bila(atje) Gesprek (onder vier ogen)
Realiseren Bouwen
Co-creëeren Samen maken
Aanvliegen Aanpakken
Stavaza Stand van zaken. Duurt 0
Een stukje Gewoon weglaten. Zeg niet ‘daar is een stukje kennis van zaken voor nodig’, maar gewoon ‘daar is kennis van zaken voor nodig’. Het woord een ‘stukje’ gebruik je bij voorkeur alleen wanneer het taart betreft ,)
Kids Kinderen
Door middel van (d.m.v.) / met betrekking tot (m.b.t.) en andere termen die je kunt afkorten met puntjes ertussen. Door / over
Inschieten In de agenda zetten
Stakeholders Belanghebbenden
In je kracht staan Doen waar je goed in bent/wat je leuk vindt
Toppie! Fijn! / Ik ben blij met je harde werk / Goed gedaan! / Alles is beter dan ‘toppie’
Ondergetekende Mij
Omdenken Hier krijgen veel mensen die kriebels van. Als iets niet leuk is
Assets Bedrijfsmiddelen
Call Een belletje of telefoontje.
Er een klap op geven Beslissen
‘Mag ik even iets tegen je aanhouden?’ ‘Mag ik jouw mening?’ of ‘Wil je even met mee meekijken?’
‘Zullen we dat even parkeren?’ Zeg gewoon eerlijk dat je het geen goed idee vindt 
‘Zullen we even zitten?’ ‘Zullen we even overleggen?’
Die-en-die moet er nog een plasje over doen. Die-en-die moet haar mening/akkoord nog geven.
Participeren Meedoen
Geachte mevrouw Van Houten
Vrijmibo Je studententijd is voltooid verleden tijd. Accepteer dat.
Gaarne Graag
Reeds Al
Iets in werking stellen. Iets begint of gaat in.
Dat is niet zo academisch. Dat is niet zo ingewikkeld.

Praktische workshop op maat

Bij Flow Media doen we niets liever dan stoeien met woorden. We worden blij van teksten schrijven. We worden nóg blijer van klanten helpen hun boodschap goed over te brengen. Zonder schrijftaal, jeukwoorden, verschrikkelijke voorzetseluitdrukkingen en ouderwetse, moeilijke woorden. Wil je dit ook leren? Volg één van onze workshops.

Je kunt bij ons terecht voor de volgende trainingen