Filmen

Filmen met je telefoon: 5 tips

Video is een krachtig middel om je boodschap over te brengen. Wij adviseren om een professionele filmer in te huren voor video’s, maar weten ook dat het heel handig is om soms zelf een kort filmpje te kunnen maken. Hierbij 5 handige tips!

IMG_7599

Tip 1

Bepaal het doel

Camerabeelden van je smartphone zijn niet te vergelijken met beelden van professionele apparatuur. Toch kom je best een heel eind. Voordat je begint te filmen is het handig om na te denken over wat je wilt vertellen. Wat is je doel? Wat wil je laten zien? Wie is je doelgroep? Wie of wat komen/komt er in beeld?

Tip 1

Tip 2

Vliegtuigstand

Een beetje flauw: zorg dat je telefoon is opgeladen. Haha. Maar deze wist je waarschijnlijk nog niet: zet je telefoon in de vliegtuigstand. Zo word je niet gestoord tijdens het filmen en gaat je accu langer mee.

Tip 2

Tip 3

Horizontaal

Film altijd horizontaal. Dit noemen we ‘landscape’. Televisies en monitoren hebben een breedteverhouding van 16:9. Horizontale beelden zijn dan de meest logische keuze. Al is het wel zo dat YouTube en Facebook ook verticale beelden ondersteunen. Sommige mensen zeggen zelfs –doordat we steeds meer video’s op onze telefoons bekijken- dat verticaal filmen de toekomst heeft. Anyway, wees je ervan bewust dat je de keuze hebt en houd je ook bij deze keuze…. Want een video monteren met zowel verticale als horizontale beelden komt heel chaotisch over.

Tip 3

Tip 4

Stabiel en scherp

Zorg voor stabiel en scherp beeld. Probeer je telefoon zo stil mogelijk te houden. Dit kan door gebruik te maken van een driepoot of door je ellenbogen tegen je lichaam te houden. Zorg voor scherp beeld door op je onderwerp op het beeldscherm te tikken. Zoom zo min mogelijk in. Hiermee verliest je beeld pixels en kleine bewegingen zie je duidelijker. Beweeg je mee met het beeld? Doe dit dan zo rustig mogelijk.

Tip 4

Tip 5

Geluid

Zorg voor goed geluid, want mensen accepteren over het algemeen eerder slecht beeld dan slecht geluid. Wees je ervan bewust dat de microfoon van je telefoon een omgevingsmicrofoon is. Je telefoon registreert dus veel bijgeluiden, zoals rumoer en wind. Daarom is het handig om een rustige locatie op te zoeken en dichtbij degene die je interviewt te gaan staan. Hoe dichterbij je gaat staan, hoe beter het geluid is. Ook is het een optie om je eens te verdiepen in externe microfoons die je kunt aansluiten op je telefoon. Kortom, ga lekker aan de slag met je camera! Tips nodig? Flow Media helpt je graag! Bel of mail ons voor meer informatie.

Tip 5

Praktische workshop op maat

Bij Flow Media doen we niets liever dan stoeien met woorden. We worden blij van teksten schrijven. We worden nóg blijer van klanten helpen hun boodschap goed over te brengen. Zonder schrijftaal, verschrikkelijke voorzetseluitdrukkingen en ouderwetse, moeilijke woorden. Wil je dit ook leren? Volg één van onze workshops.

Je kunt bij ons terecht voor de volgende trainingen