Schrijftaal

5 tips over toegankelijk schrijven

Schrijftaal. Teksten staan er vol mee. Waarmee? Met gedrochten van zinnen, ouderwets taalgebruik en een hoop passiviteit. Daarmee gaat de boodschap van je tekst hopeloos verloren. Zonde! Hoe dan wel? Wij geven je tips om schrijftaal te skippen uit je teksten.

IMG_7599

Tip 1

Schrijf zoals je praat

Schrijf zoals je praat. Kruip achter je laptop, maar wacht nog heel even met tikken. Doe alsof je beeldscherm een vriend(in) of collega is en vertel gewoon in je eigen woorden je verhaal. Wedden dat je geen moeilijke, omslachtige en ouderwetse woorden gebruikt? Schrijf het op zoals je het zegt. Zo simpel kan het zijn.

Tip 1

Tip 2

Vervang voorzetseluitdrukkingen

Vervang voorzetseluitdrukkingen voor één woord. Uitdrukkingen als in het kader van, op grond van en door middel van. Dat werk. Het maakt je tekst wollig en stijfjes. ‘Op grond van de toegenomen drukte zullen we naar verwachting onze bestellingen niet meer dezelfde dag kunnen verzenden.’ Dat kan een stuk korter: ‘Vanwege de toegenomen drukte verzenden wij bestellingen niet meer de dezelfde dag.’

Tip 2

Tip 3

Schrijf actief

Schrijf actief en vermijd passieve woorden zoals zullen, willen, kunnen en worden. Met schrijftaal doen we onszelf een stuk belangrijker voor dan we zijn. Onnodig. Het gaat immers om je boodschap. Die moet kraakhelder overkomen. Het is 2021; we verlaten een tekst met één swipe. Houd de lezer vast.

Tip 3

Tip 4

Schrap

Schrap ouderwetse (oubillige 😉 ) woorden als geschieden, hiertoe, invorderen, welke, een zestal en zulks voor altijd uit je woordenboek. Schrijf eenvoudig. Zodat meteen duidelijk is wat je bedoelt.

Tip 4

Tip 5

Lees hardop

Zo, het was misschien even zweten, maar er staat een aansprekende, frisse en bondige tekst op je beeldscherm. Lees hem nog één keer. Hardop. Alsof je je verhaal aan een vriend(in) vertelt. Struikel je over een zin, een woord? Dan is er nog werk aan de winkel. Schrijven is schrappen!

Tip 5

Praktische workshop op maat

Bij Flow Media doen we niets liever dan stoeien met woorden. We worden blij van teksten schrijven. We worden nóg blijer van klanten helpen hun boodschap goed over te brengen. Zonder schrijftaal, verschrikkelijke voorzetseluitdrukkingen en ouderwetse, moeilijke woorden. Wil je dit ook leren? Volg één van onze workshops.

Je kunt bij ons terecht voor de volgende trainingen