Leren video’s monteren: 5 tips

Goed monteren is een kunst op zich. Toch kom je zelf –met logisch nadenken en een beetje creativiteit- ook een heel eind. Met deze tips hopen we je een stuk op weg te helpen!

Tip 1

Een montageprogramma hoeft niet duur te zijn. Final Cut Pro en Adobe Première zijn fantastische programma’s om op een professionele manier filmpjes te monteren. Je kunt ook kiezen voor de gratis Movie Maker (Windows) en iMovie (Apple). Ze werken fijn en je hebt ze snel onder de knie.

Tip 2

Begin niet zomaar met monteren… maar denk van tevoren na over wat je wil vertellen. Zoek -in het geval van een interview- de juiste quotes op en maak een verhaal met een kop en een staart. Houd het kort, maar krachtig. Het verhaal moet namelijk blijven boeien.

Tip 3

Elk shot dat je in je video monteert moet een functie hebben. Het moet passen bij het verhaal. Daarnaast ‘snijd’ je op beweging. Een fietser die voorbij rijdt of een deur die open gaat bijvoorbeeld. Bij ‘snelle’ video’s zijn je beelden 2 tot 4 seconden lang. Bij gewone video’s maak je je shots meestal 6 tot 9 seconden.

Tip 4

Zorg ervoor dat het geluid goed is. Is het volume goed? Staat het geluid op stereo? Overstemt de achtergrondmuziek het andere geluid niet? Luister goed naar je geluid (en doe dit bij voorkeur met je koptelefoon op) en voeg eventueel audio effecten toe.

Tip 5

Geef mensen, middels een zogenaamde lower 3rd, een naam en een functie. Maak een pakkende in- en outtro en bekijk je filmpje een aantal malen voordat je hem online plaatst. Soms is het handig om hem ook eens zonder geluid te bekijken. Montagefoutjes komen dan veel sneller aan het licht.

Klaar is Kees? Uhhh, nee. Dit is nog maar het begin! Wil je meer weten over het monteren van video’s of besteed je het werk liever uit? Bel ons voor meer informatie!