Effectief fotograferen: 5 tips

Fotograferen: 5 tips

Een goede foto laat je maken door een fotograaf. Zij hebben oog voor detail, compositie, sfeer en belichting. Maar eerlijk is eerlijk, soms is het gewoon heel handig om zelf te fotograferen.

Tip 1
Het is niet nodig om een peperdure camera aan te schaffen om leuke foto’s te maken. Sluitertijd, diafragma, witbalans en ISO… Je kunt je er altijd nog eens in verdiepen. Het is het waard, maar absoluut niet noodzakelijk. Zet je camera gewoon lekker op ‘auto’ of gebruik je telefoon.

Tip 2
Zorg ervoor dat de compositie van het beeld goed is. Kijk door de zoeker van je camera of op het schermpje en zorg dat wat je ziet prettig oogt. Plaats je onderwerp bijvoorbeeld niet in het midden, maar iets naar links of naar rechts. Let ook op de
achtergrond. Zorg dat er geen bomen of andere storende elementen uit ‘je onderwerp’ steken.

Tip 3
Fotografeer op ooghoogte. Ga dus op een stoel staan als je lange mensen op de foto zet en ga op je knieën bij het fotograferen van een kind of huisdier.

Tip 4
Houd het licht in de gaten. Kijk als je buiten fotografeert altijd even waar de zon staat en fotografeer er niet tegenin. Ga je binnen aan de slag? Zorg dan dat je ramen altijd achter je houdt. Kan dit niet? Probeer dan uit welke hoek het beste is en doe eventueel de gordijnen (gedeeltelijk) dicht.

Tip 5
Scherpte-diepte (voorgrond scherp en achtergrond wazig) in foto’s is vaak mooi. Heb je een goede camera? Dan krijg je dit door een paar stappen naar achteren te doen en in te zoomen op de persoon die je scherp wil hebben. De omgeving achter hem of haar wordt daarmee vaak wat waziger. Met je telefoon kom je ook een heel eind. Ideeën op doen? Kijk eens op websites als Flickr en Photosig. Maar het belangrijkste is: gewoon doen! Het is het waard om lekker te oefenen en te experimenteren. Dat zie je zeker terug in je foto’s!

Tips van een fotograaf? Flow Media brengt je graag in contact met de fotografen waar wij veel mee samenwerken.