Filmen met je telefoon: 5 tips

Filmen met je telefoon: 5 tips

Video is een krachtig middel om je boodschap over te brengen. Ondanks dat we natuurlijk adviseren om een professionele filmer in te huren voor video’s, zijn we ervan bewust dat het heel handig is om ook zelf af en toe een kort filmpje te kunnen maken. Hierbij 5 handige tips zodat je zelf kan gaan filmen!

Tip 1

Camerabeelden van je smartphone zijn niet te vergelijken met beelden van professionele apparatuur. Toch kom je best een heel eind. Voordat je begint te filmen is het handig om na te denken over wat je wil vertellen met het beeld. Wat is je doel? Wat wil je laten zien? Wie is je doelgroep? Wie of wat komen/komt er in beeld?

Tip 2

Een beetje flauw: zorg dat je telefoon is opgeladen. Haha. Maar deze wist je waarschijnlijk nog niet: zet je telefoon in de vliegtuigstand. Zo wordt je niet gestoord tijdens het filmen en gaat je accu langer mee.

 

Tip 3

Film altijd horizontaal. Dit noemen we ‘landscape’. Televisies en monitoren hebben een breedteverhouding van 16:9. Horizontale beelden zijn dan de meest logische keuze. Als is het wel zo dat YouTube en Facebook ook verticale beelden ondersteunen. Sommige mensen zeggen zelfs –doordat we steeds meer video’s op onze telefoons bekijken- verticaal filmen de toekomst heeft. Anyway, wees je ervan bewust dat je de keuze hebt en houd je ook bij deze keuze…. Want een video monteren met zowel verticale als horizontale beelden komt heel chaotisch over.

 

Tip 4

Zorg voor stabiel en scherp beeld. Probeer je telefoon zo stil mogelijk te houden. Dit kan door gebruik te maken van een tripod of je ellenbogen tegen je lichaam te houden. Zorg voor scherp beeld door op je onderwerp op het beeldscherm te tikken. Zoom zo min mogelijk in. Hiermee verliest je beeld pixels en kleine bewegingen zie je duidelijker. Beweeg je mee met het beeld? Doe dit dan zo rustig mogelijk. Snelle bewegingen zijn vaak niet zo prettig om naar te kijken.

 

Tip 5

Zorg voor goed geluid, want mensen accepteren over het algemeen eerder slecht beeld dan slecht geluid. Wees je ervan bewust dat de microfoon van je telefoon een omgevingsmicrofoon is. Je telefoon registreert dus veel geluiden, zoals rumoer en wind. Zoek een rustige locatie op en ga dichtbij degene die je interviewt staan. Hoe dichterbij je gaat staan, hoe beter het geluid is. Ook is het een optie om je te verdiepen in  externe microfoons die je kunt aansluiten op je telefoon.

Kortom, ga lekker aan de slag met je camera! Tips nodig? Flow Media helpt je graag!